ALLES OVER EIEREN

Gemiddeld eten mensen twee eieren in de week. Een ei is een gezonde bron van eiwitten. Eieren zijn er in verschillende soorten en maten.

EIEREN... SOORTEN EN MATEN

Eieren maken al honderden jaren een belangrijk deel uit van het voedsel van mensen. In Nederland wordt jaarlijks ruim 10 miljard eieren geproduceerd. Gemiddeld eten we zo’n 195 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in producten zoals koekjes, mayonaise, eiersalade en pasta’s.

Soort eieren:

Er zijn verschillende soorten eieren. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop je kippen houden binnen de houderijsystemen.

  • Biologische eieren
  • Scharreleieren
  • Kooi eieren

Code van eieren:

De eieren zijn voorzien van een lange code.

  • Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip gehuisvest is:0 = Biologisch1 = Vrije uitloop2 = Scharrel3 = K
  • Het eerste cijfer wordt gevolgd door twee letters voor het het land van herkomst, bijvoorbeeld NL is Nederland.
  • De cijfers daarachter geven aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd. Alle eieren in de winkel, ook losse eieren, zijn met deze code gestempeld. Het is dus altijd duidelijk wat de herkomst van een ei is.

De maten van de eieren:

  • S: het ei weegt 43 tot 53 gram
  • M: het ei weegt 53 tot 63 gram
  • L: het ei weegt 63 tot 73 gram
  • XL: het ei weegt 73 tot 83 gram
[contact-form-7 id=”12″]